Het bedrijf Vos Supermarkten heeft de eerste Participatieprijs voor werkgevers in de regio Zuid-Kennemerland gewonnen. De onafhankelijke jury heeft voor dit regionale retailbedrijf gekozen boven drinkwaterbedrijf PWN en textielservicebedrijf Newasco Van Houten. Vos onderscheidt zich op het gebied van ‘inclusief werkgeven’. Dat is een hrm-beleid met succesvolle inspanningen voor het aan het werk helpen en houden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De jury oordeelt dat de drive om mensen uit de doelgroepen Participatiewet, Wajong en Doelgroepregister in te zetten bij Vos voortkomt uit “een sterk intrinsieke motivatie”. Binnen het bedrijf werken deze mensen (onder begeleiding van teamleiders en hrm) in reguliere en fulltime functies. Ze maken met hun werkzaamheden volwaardig deel uit van de arbeidsorganisatie. Tevens is het bedrijf actief met taalcursussen, werkstages, scholierenprojecten en praktijkcolleges.

Vos Supermarkten is eigendom van twee ondernemersechtparen. Onder het bedrijf vallen vijf franchisevestigingen van Albert Heijn in Haarlem (3x), Koog aan de Zaan en Zaandijk; drie Gall & Gall slijterijen en een Etos drogisterij. Er werken totaal bijna 600 medewerkers op meer dan 100 fte’s. De dagelijkse leiding is in handen van Masha Vos. Zij ontving tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Grote Vermaning Kerkzaal in Haarlem in het bijzijn van ruim 100 gasten de prijs uit handen van juryvoorzitter Gea Kuiper.

De jury had ook lovende woorden voor de werkgevers PWN en Newasco Van Houten. PWN heeft een lange traditie met het aanstellen van participatiemedewerkers. Opvallend is dat het aanstellen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zo vanzelfsprekend is. Ze zijn bij het drinkwaterbedrijf ook in heel diverse functies werkzaam. Ook Newasco Van Houten heeft een lange staat van dienst met ‘inclusief werkgeven’ (hoewel dit een recent etiket is). Medewerkers uit de doelgroepen horen thuis en voelen zich thuis in dit familiebedrijf dat 227 jaar oud is. Van Houten besteedt ook al jarenlang flink wat werk uit aan sociale onderneming Paswerk in deze regio. De jury spreekt in haar juryrapport haar grote respect en waardering uit voor alle drie werkgevers. De opdracht om er één uit te kiezen voor de prijs was geen sinecure. Uiteindelijk heeft de jury unaniem voor Vos Supermarkten gekozen. De prijs is een initiatief van het Werkgevers Servicepunt Zuid-Kennemerland en IJmond. Ze is bedoeld om werkgevers te stimuleren tot ‘inclusief werkgeven’. Meer informatie staat op www.participatieprijswerkgevers.nl. De prijs zal vanaf nu jaarlijks uitgereikt worden.

Participatieprijs werkgevers 2018 (www.inbloeifotografie.nl)

Participatieprijs werkgevers 2018 (www.inbloeifotografie.nl)