Kersten Hulpmiddelen, NS Treinmodernisering Haarlem en Secrid zijn dit jaar de drie finalisten die om de prijs ‘strijden’. Na de zomer vinden verdiepingsgesprekken met de jury plaats tijdens bedrijfsbezoeken. De prijs richt zich op werkgevers in bedrijfsleven en non-profit die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk helpen en houden. Een kennismaking met de finalisten.

Kersten Hulpmiddelen
Kersten Hulpmiddelen ademt inclusief ondernemen. “Wij weten wat het betekent om ‘erbuiten’ te vallen”, zegt manager MVO, Mieke Wijnen. Het bedrijft levert landelijk hulpmiddelen aan mensen met een fysieke beperking.

Kersten behoort tot de tien procent best presterende bedrijven op het gebied van sociaal ondernemen. Het keurmerk Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is daarvan het bewijs. Er werken zo’n 500 medewerkers, 10% daarvan zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En 75% heeft een dienstverband is voor onbepaalde tijd. Bij alles wat het bedrijf onderneemt, zoekt het naar kansen voor mensen met een arbeidsbeperking. Daar hoort bij het zelf in dienst nemen van deze mensen en het uitbesteden van werk aan onder meer Wielwerk van Paswerk. Maar ook bij het inkoopbeleid zoekt Kersen naar sociale initiatieven. Kersten draagt haar sociale visie actief en breed uit. Ze zijn partner en oprichter van het MVO-platform Konnekt’os en in 2019 wonnen ze de MVO prijs Midden-Limburg. Pakken ze nu ook in de regio Haarlem de prijs?

NS Treinmodernisering
“Zelf hebben we ooit ook goede kansen gehad, daarom spannen we ons nu in voor anderen”, vertelt Erik Koning, afdelingshoofd Modernisering & Revisie bij NS Treinmodernisering. Treinmodernisering zorgt voor onder meer de revisie, ombouw en modernisering van treinen, draai- en wielstellen, en het herstellen van bots- en brandschade. Totaal werken er 900 medewerkers waarvan nu 12 mensen met een arbeidsbeperking. Met het idee om voldoende en continue werk te bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, is de Kabelstraat in april van dit jaar geopend. Een eigen afdeling op de NS-locatie, en op een beschutte plek waar nieuwe NS-collega’s in rust kunnen werken aan kabelbundels voor intercity’s. “Een echte baan”, aldus Erik Koning. De komende acht jaar is er werk voor de medewerkers van de Kabelstraat. En er zijn nu negen medewerkers aan de slag. De NS-divisie besteedt daarnaast werk uit aan Paswerk en ze sporen hun samenwerkingspartner aan ook sociaal te ondernemen. Een initiatief dat sowieso twee arbeidsplaatsen oplevert voor de doelgroep.

Secrid
‘A better world starts in your pocket’, aldus Secrid, dat wereldwijd lederwarenproducten zoals portemonnees en pasjeshouders ontwikkelt en verkoopt. Bij Secrid werken zo’n honderdtwintig medewerkers. Het bedrijf, dat de productie lokaal uitbesteedt, geeft inclusief werkgeven vooral vorm in hun keuze voor leveranciers en het ontwikkelen van nieuwe producten. Secrid werkt daarvoor samen met zo’n vijftig leveranciers. “Dagelijks assembleren bijna honderd mensen onze producten met enthousiasme en precisie in drie sociale werkplaatsen waaronder Paswerk”, vertelt Robin de Groot, supply chain manager. Terwijl de vraag tijdelijk is teruggevallen door corona, ontwikkelt Secrid daar ondertussen nieuwe werkzaamheden zoals lasergraveren. Secrid ziet deze medewerkers als directe collega’s. Zo laten ze klanten rondkijken bij ‘hun’ assemblagewerknemers. En om te zorgen dat alle medewerkers een fijne werkplek hebben, worden bij Paswerk hulpmiddelen ingezet die het werken prettiger en makkelijker maken. In de productcatalogus vertelt Secrid haar verhaal van sociaal ondernemen. “Kleine acties samen, kunnen een groot verschil maken. Small matters”, aldus Robin de Groot.

Jaarbijeenkomst 7 oktober
Op donderdag 7 oktober 2021 is de Jaarbijeenkomst Participatieprijs werkgevers. De drie finalisten zullen worden gepresenteerd en de vakjury maakt de winnaar bekend. Er komen twee landelijke gastsprekers: Job Cohen (bestuursvoorzitter brancheorganisatie Cedris) en Stan Katee (directeur-generaal Werk van het ministerie van SZW). Tevens wordt er officieel afscheid genomen van Cees Boon als directeur van Paswerk en Werkpas. Aanmelden voor de jaarbijeenkomst dat kan hier.