Wie mag zich op 7 oktober de winnaar noemen van de Participatieprijs werkgevers in de regio Zuid-Kennemerland? NS Treinmodernisering in Haarlem is een van de drie finalisten. De NS-divisie heeft een eigen afdeling opgericht voor mensen met een arbeidsbeperking: de Kabelstraat. Niet de gemakkelijkste weg, wel een mooie, vertellen Erik Koning en Marco van Geijlswijk.

“Echte inclusie is een echte baan”, zegt Erik Koning stellig. Hij is afdelingshoofd Modernisering & Revisie bij NS Treinmodernisering. “Het gevoel hebben dat wat je doet, waardevol is. Om die reden wilden we dat mensen met een arbeidsbeperking op ons eigen terrein werken en in dienst komen.”

Arbeidsplaatsen
Treinmodernisering zorgt voor onder meer de revisie, ombouw en modernisering van treinen, draai- en wielstellen, en het herstellen van bots- en brandschade. Er werken 900 medewerkers waarvan nu 12 mensen met een arbeidsbeperking. Negen daarvan zijn bij de Kabelstraat aan de slag. De NS-divisie besteedt daarnaast werk uit aan Paswerk, en ze sporen de aannemer die de treinen demonteert, aan om ook sociaal te ondernemen. Een initiatief dat nog eens twee arbeidsplaatsen oplevert voor de doelgroep.

Voorbereiding
In de Kabelstraat werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan kabelbundels voor intercity’s die worden gemoderniseerd. De afdeling is vanuit het niets opgezet. Erik: “We hebben ons de materie en kennis van de doelgroep eigen gemaakt. Vanuit de gemeente, Pasmatch en het Werkgevers Servicepunt (WSP) hebben we veel advies en steun gehad. We hebben ons grondig voorbereid; zijn ook gaan kijken bij soortgelijke initiatieven. Langzaam kregen we een beeld van wat er nodig was en wat we wilden bereiken.”

Dichtbij
“Veel NS’ers hebben een sociaal hart”, vertelt hoofd HR & Organisatie, Marco van Geijlswijk. “En ook ons moederbedrijf ondersteunt deze initiatieven.” Marco deed ooit jeugdwerk en Erik liep stage bij een sociale werkplaats, als werkleider op een metaalafdeling. Erik: “En tijdens een Meet & Greet met vijftien werkzoekenden met arbeidsbeperking was er een man met een CV dat grotendeels op dat van mij leek. Alleen hij had een hersenbeschadiging opgelopen door een ongeluk…”

Gat dichten
De Kabelstraat realiseren was hard werken. Opdrachten binnenhalen, werkprocessen reorganiseren, een geschikte ruimte vinden en werkbegeleiding regelen. Erik: “Normaal leveren onze afdelingen producten ‘just in time’. Bij de Kabelstraat werken we juist vooruit om te voorkomen dat er druk ontstaat.” Marco: “We wilden het gat tussen deze nieuwe medewerkers en de rest van het bedrijf zo klein mogelijk houden. De Kabelstraat is daarom gevestigd op ons eigen NS-terrein en onderdeel van het productieproces. De medewerkers dragen bedrijfskleding en ze zien ‘hun kabels’ in de trein worden gemonteerd.” Erik: “Gisteren zag ik medewerkers van de Kabelstraat een potje tafeltennissen met collega’s van andere afdelingen. Daar doen we dit uiteindelijk voor.”

Zekerheid
De Kabelstraat moet continuïteit en werk bieden voor de langere termijn. Erik: “We zagen elders dat mensen die prettig op hun plek zitten, moesten doorstromen naar regulier werk, omdat de geldstromen zijn opgedroogd. Niet iedereen kan dat en dan stopt het weer voor deze mensen. Wij willen deze collega’s een toekomst bieden, daarom hebben we werk geregeld voor zeker acht jaar.” Het succes holt voor ze uit. “Andere afdelingen vragen of we ook voor ze kunnen werken. Je hebt de neiging om te zeggen: kom maar door. Maar we willen aandacht kunnen blijven geven en dat het goed blijft gaan. We doen dit niet voor de bühne,” zegt Marco.

Niet de gemakkelijkste weg
Inclusief ondernemen geeft organisaties een positief imago. Marco: “Als dit ons motief is, dan had het makkelijker gekund. De NS heeft immers een eigen re-integratiebedrijf dat succesvol mensen vanuit de WIA helpt terugkeren in het arbeidsproces. Bij Treinmodernisering hebben we bewust gekozen voor deze doelgroep die niet dit vangnet heeft, maar wel een enorme motivatie. Ze verdienen het net zo. Misschien was dit niet de makkelijkste weg, maar wel een mooie.”

Column in Goede Zaken (Haarlems Dagblad) september 2021. Klik op de afbeelding om de hele column te lezen.

ppw-ns-goed-zaken-haarlems-dagblad-dinsdag-7-september-2021 copy