Wie mag zich op 7 oktober de winnaar noemen van de Participatieprijs werkgevers in Zuid-Kennemerland? Kersten Hulpmiddelen is een van de drie finalisten. Het bedrijf ademt inclusief ondernemen. Mieke Wijnen en Jeroen de Vries vertellen hoe en waarom.
Kersten Hulpmiddelen levert landelijk hulpmiddelen aan mensen met een fysieke beperking. Van douchekrukje en scootmobiel tot en met op maat gemaakte hulpmiddelen. Tot haar klanten behoren onder meer particulieren, gemeenten, zorginstellingen, verzekeraars en zorgprofessionals. “Wij weten wat het betekent om aan de zijlijn te staan en over welke talenten mensen met afstand tot de arbeidsmarkt beschikken”, vertelt manager MVO, Mieke Wijnen.
Keurmerk
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Kersten behoort tot de tien procent best presterende bedrijven op het gebied van sociaal ondernemen. Het keurmerk Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is daarvan het bewijs. Er werken zo’n 550 medewerkers, 10% daarvan zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En 75% heeft een dienstverband voor onbepaalde tijd.
Aanpak
Bij alles wat Kersten onderneemt, zoekt het bedrijf naar kansen voor mensen met een (arbeids-) beperking. Van het zelf in dienst nemen van deze medewerkers, tot het uitbesteden van werk aan sociale werkvoorzieningbedrijven. Maar ook bij het inkoopbeleid zoekt Kersten naar sociale initiatieven. “Dit is gewoon hoe we werken, onderdeel van ons beleid”, legt Jeroen de Vries uit. Hij is supervisor operations bij de vestiging in Den Haag. “Voor reconditionering werk ik bijvoorbeeld altijd samen met de afdeling Wielwerk van Paswerk. We kennen elkaar sinds Kersten het Hulpmiddelencentrum heeft overgenomen en we zijn aangenaam verrast over de kennis die ze daar hebben opgebouwd. Een van hun medewerkers is een expert in de Helix rolstoel; hij kent het volledige onderdelenboek uit z’n hoofd. Met zulke talenten werken we graag samen.”
Teamwork
“Het is mijn werk om een team in z’n kracht te zetten”, gaat Jeroen verder. “Met een juiste verdeling en indeling van de taken, maak ik een team compleet. Iedereen werkt op zijn eigen manier, het is altijd even zoeken naar de juiste ‘schakelaar’. Als je die hebt gevonden, weet je wat medewerkers beweegt. We kijken daarnaast goed naar wat iemand nodig heeft om zijn talenten te gebruiken en of er nog ‘verborgen’ capaciteiten zijn. Te vaak wordt nog gedacht dat er sprake is van productieverlies bij mensen met een beperking. Maar juist doordat we kijken naar wat medewerkers wèl kunnen, is daar helemaal geen sprake van.”
Samengaan
Het uiteindelijke doel is dat medewerkers met een beperking integreren. “Tijdens de inwerkperiode bereik je een niveau van functioneren waarmee beide partijen gelukkig zijn. Vanaf dat moment gaan de evaluatiegesprekken over in functioneringsgesprekken, en praat je over duurzame inzetbaarheid. Net als bij ieder ander”, legt Mieke uit.
Stimuleren
Kersten is actief ambassadeur en spoort ook zijn samenwerkingspartners aan tot inclusief ondernemen. “Het is gewoon een kwestie van durven”, zegt Mieke. “Begin klein, bijvoorbeeld met een bbl-student of een leerling van het speciaal onderwijs. De kans van slagen is dan het grootst.” En bij Kersten weten ze: als je daarvan één keer hebt geproefd, dan wil je niet meer anders.
Column in Goede Zaken (Haarlems Dagblad) september 2021. Klik op de afbeelding om de hele column te lezen.