Wie mag zich op 7 oktober de winnaar noemen van de Participatieprijs werkgevers in Zuid-Kennemerland? Secrid, fabrikant van compacte portemonnees, is een van de drie finalisten. “We hebben de keerzijde van de industriële revolutie gezien en gevoeld.”

A better world starts in your pocket. Aldus Secrid dat ‘pocketwear’ zoals zakportemonnees en pasjeshouders, ontwerpt en wereldwijd verkoopt. Lokaal geproduceerd met zorg voor kwaliteit, mens en milieu. Het bedrijf, dat de productie uitbesteedt, geeft inclusief werkgeven vooral vorm in hun keuze voor leveranciers en het ontwikkelen van nieuwe producten. Secrid werkt daarvoor samen met zo’n vijftig leveranciers, waaronder drie regionale, sociale werkplaatsen. Een daarvan is Paswerk in Cruquius. “Dagelijks assembleren in totaal bijna honderd mensen onze producten met enthousiasme en precisie”, vertelt Marianne van Sasse van Ysselt.

Deskundig
Marianne is, samen met ontwerper en echtgenoot René van Geer, eigenaar en oprichter van Secrid. “In onze starttijd hebben we aan de keukentafel met familie en vrienden de eerste dertienduizend exemplaren van de Cardprotector gemonteerd”, herinnert ze zich. De Cardprotector is een pasjeshouder die beschermt tegen ongewenste, draadloze communicatie. “Maar al snel ga je fouten maken. Het is secuur en repeterend werk, we hielden het moeilijk vol. De medewerkers van Paswerk beschikken over deze capaciteiten en ze leveren kwaliteit. Bovendien werken de meeste assemblagemedewerkers er al lang. Hun kennis en ervaring is waardevol bij het steeds verbeteren van onze werkprocessen en van de arbeidsomstandigheden.”

Idealen
Secrid is opgebouwd uit creativiteit, gedreven door waarden, vermeldt de website. “Als ontwerpers hebben we met eigen ogen de keerzijde van de industriële revolutie gezien en gevoeld: vervuiling, slechte arbeidsomstandigheden en een aandeelhouderscultuur van groot – groter – grootst. Toen de crisis in 2007 losbarstte, verloren we vrijwel alles dat we met ons ontwerpbureau hadden opgebouwd. In Secrid zagen we nieuwe kansen, maar dan wel op onze manier.”

Speuren
“Traditionele portemonnees bestaan vaak uit verschillende laagjes leer die worden gelijmd. Bijzonder slecht voor de gezondheid van de fabrieksmedewerkers èn voor het milieu. Wij stikken daarom onze hoesjes via zelf ontwikkelde stikmallen met zeer weinig afval. Het is een van de vele voorbeelden van onze zoektocht om de producten zo te maken zoals wij vinden dat goed is voor mens en milieu.”

Productieproces
Het bedrijf ontwerpt dus niet alleen, ze ontwikkelen ook het productieproces dat ervoor nodig is, samen met ontwerpers en leveranciers. “We kijken daarvoor naar de productiemogelijkheden die lokaal, in Nederland of in Europa, beschikbaar zijn. De assemblagemedewerkers adviseren ons wat er bijvoorbeeld nodig is om de pasjeshouders goed in elkaar te kunnen zetten. En inmiddels hebben we een gedragscode voor leveranciers, en dat betekent soms ook dat we afscheid van leveranciers moeten nemen.”

Betrokken
Klanten krijgen jaarlijks de gelegenheid voor een rondleiding bij de drijvende krachten achter de producten, de medewerkers op de productievloer. “De medewerkers bij de sociale werkplaatsen zijn voor ons directe collega’s en we proberen hen er echt bij te betrekken. We hebben een sample sale georganiseerd, maar ook een bezoek aan ons hoofdkantoor met lekker eten en drinken en een verhaal van onze collega van de afdeling Legal over ‘nep-producten’. Om te zorgen dat alle medewerkers een fijne werkplek hebben, zet Secrid daarnaast bij Paswerk hulpmiddelen in die het werken prettiger en makkelijker maken. En terwijl de vraag tijdelijk was teruggevallen door Corona, is het bedrijf begonnen met het ontwikkelen van nieuwe werkzaamheden zoals lasergraveren.

Bijdrage
“Met de snelle groei die we doormaken, moeten we keuzes maken. We hebben geprobeerd om zelf mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in huis te nemen, maar dat is nu te complex. Onze werkomgeving bijvoorbeeld, in een gerenoveerd industrieel pakhuis, is te onrustig voor ze. Voor nu dragen we bij wat we kunnen en kleine acties samen, maken een groot verschil. Small matters.”

Column in Goede Zaken (Haarlems Dagblad) september 2021. Klik op de afbeelding om de hele column te lezen.

goede-zaken-secrid-participatieprijs-werkgevers-haarlems-dagblad-28-9-2021 copy